Gemeenteprojecten

Beleidsadviseur duurzaamheid en energietransitie

Geplaatst 17 aug. 2020
Project ID: YIS000146
Plaats
Laarbeek
Duur
3 maanden
(1 sep. 2020 - 30 nov. 2020)
Uren/week
36 hrs/week
Tarief
Unknown

Binnen de afdeling Beleid en Projecten bij de gemeente Laarbeek is een vacature voor de functie van


Beleidsadviseur duurzaamheid & energietransitie


In het kort

Als beleidsadviseur duurzaamheid en energietransitie maak je onderdeel uit van het team duurzaamheid, dat zorg draagt voor de doorontwikkeling en uitvoering van een ambitieuze duurzaamheidsagenda in de gemeente. Eén van je aandachtsgebieden is de energietransitie, waarbij je regionaal en lokaal beleid vormgeeft, met name op het gebied van grootschalige opwek (zonne- en windenergie). Daarnaast ondersteun je een collega beleidsadviseur op het gebied van afvalbeleid en circulaire economie, zodat deze thema’s meer vorm en focus krijgen.


Wie zijn wij?

De gemeente Laarbeek is een organisatie die midden in de samenleving staat en zich medeverantwoordelijk voelt voor de kwaliteit van leven en werken van inwoners, bedrijven en instellingen in de gemeente. We vormen een hechte en professionele club collega’s die naar buiten gericht zijn en graag de samenwerking aangaan met inwoners en andere partners. De gemeente staat bekend om haar groene uitstraling: zo waren we groenste gemeente van Europa en wonnen we de Gouden Zwaluw voor ons vergroeningsprogramma.


De functie valt binnen team duurzaamheid, een team dat werkt aan vergroening en vergroting van de biodiversiteit, maar ook aan thema’s als duurzaam wonen en ondernemen, circulaire economie en het verduurzamen van onze eigen bedrijfsvoering. Hiervoor hebben we recent een uitvoeringsagenda opgesteld die een hoog ambitieniveau laat zien. Een van de aandachtspunten is het vormgeven van de energietransitie op lokaal en regionaal niveau.


Wat ga je doen?

 • Laarbeek onderzoekt de mogelijkheden voor het ontwikkelen van een windpark en het aanscherpen van het beleid voor windenergie. Jij brengt dit proces een stap verder, zowel met inwoners als met bestuurders.
 • Je werkt samen met collega’s uit de regio aan het opstellen van de RES 1.0 op basis van de concept-RES en behartigt daarin de belangen van de gemeente en subregio De Peel.
 • Je bent een betrokken lid van het team duurzaamheid en zet je in voor de projecten en activiteiten van het team, waarbij je ook uitvoerende taken niet schuwt. Je ondersteunt je collega die bezig is met afvalbeleid en circulaire economie, zodat deze thema’s meer vorm en focus krijgen.


Wie ben jij?

 • je beschikt over een afgeronde HBO / WO opleiding die relevant is voor deze functie en hebt aantoonbare affiniteit met duurzaamheid en/of energie.
 • Je hebt werkervaring als beleidsadviseur / kennis van gemeentelijke processen
 • Je hebt kennis van en affiniteit met de onderwerpen energietransitie en duurzaamheid
 • je kunt overzicht houden op een breed en steeds veranderend beleidsveld, processen inrichten om hierin mee te bewegen, je bent gewend om ‘op meerdere borden tegelijk te schaken’ en kunt snel schakelen, en je bent stressbestendig;
 • je houdt van integraal denken en verbinding zoeken met andere disciplines en partners;
 • je werkhouding is zelfstandig, flexibel, initiatiefrijk en oplossingsgericht;
 • je staat stevig in je schoenen, kunt omgaan met tegenstrijdige belangen en beschikt over politiek-bestuurlijke sensitiviteit;
 • je bent communicatief sterk en sociaal vaardig.


Soortgelijke projecten

+ Bekijk alle projecten