Gemeenteprojecten

Freelance/ZZP Projectleider kwaliteitsontwikkeling

Geplaatst 17 aug. 2021
Project ID: YIS 9099506
Plaats
Oud-Beijerland
Duur
11 maanden
(13 sep. 2021 - 12 aug. 2022)
Uren/week
28 hrs/week
Tarief
70 - 87 €/hr

Sollicitatie deadline: 06-9-2021 08:00

 

Description:

 

Projectleider kwaliteitsontwikkeling (24-28 uur)

 

Voor gemeente Hoeksche Waard zijn we op zoek naar een projectleider kwaliteitsontwikkeling die komt werken bij en voor de teams Frontoffice en Publiekszaken. Het team Frontoffice bestaat uit medewerkers Frontoffice en Receptie en het team Publiekszaken uit medewerkers kwaliteit en specialisten. De teams staan voor een aantal mooie uitdagingen, namelijk de ontwikkeling van burgerzaken naar publiekszaken, ontwikkeling op vakmanschap en professionaliteit en ontwikkeling naar zelforganisatie. Dit alles met als doel om 100% dienstverlenend (een van onze organisatieprincipes) aan alle kanten uit te stralen en uit te ademen. De teams hebben al mooie resultaten laten zien maar willen graag verder in deze ontwikkeling. Hier hebben we hulp bij nodig!

Daarom zijn we op zoek naar jou! We zoeken een tijdelijke collega die de veranderingen kan regisseren, ontwikkelen en bestendigen. Maar bovenal de collega’s kan helpen in hun groei en kracht. 

 

Aanleiding voor deze inhuurvraag

Kijkend naar de teams zijn deze nog niet voldoende op weg naar zelforganisatie. 2 jaar geleden is er een herindeling geweest, waaruit de Hoeksche Waard ontstaan is zoals we die nu kennen. 1e jaar stond vooral in teken van doordraaien, de klant helpen en gaan. Toen kwam corona. In tijd zijn we inmiddels 2 jaar verder, maar qua ontwikkeling niet. Het team zoals het nu staat kan niet zonder tussenlaag (tussen uitvoering en management), maar een tussenlaag past niet in de besturingsfilosofie van gemeente HW. De consequentie is dat de teammanager 80% van haar tijd kwijt is aan operationele zaken. Ze mist een schakel op het team. De verwachting is echter dat ze prima uit de voeten kan met het model zonder tussenlaag op het moment dat de medewerkers verder zijn in de ontwikkeling richting zelforganisatie. Hier is alleen een duwtje voor nodig, daarom betreft het ook echt inhuur voor één jaar en geen structurele vraag.

 

Verschil burgerzaken vs publiekzaken. Burgerzaken gaat over de oude productaanvragen zoals rijbewijs, reisdocumenten, naturalisaties, trouwen, scheiden, een kind aangeven, overlijden etc. Met de herindeling van gemeente Hoeksche Waard is gezegd dat aan de balie elke vraag beantwoord moet kunnen worden, ook als het gaat om sociaal domein (P-wet, Wmo, Schulddienstverlening), verzekeringen, woning, bouw en toezicht, fysiek domein etc. Daarmee ben je medewerker publiekszaken en niet langer een medewerker burgerzaken. In 2019 was het vooral draaien en de winkel openhouden, 2020 stilgestaan mede door Corona. Nu staan we aan de vooravond van die ontwikkeling. Er heerst wel weerstand onder medewerkers. Veel medewerkers deden van oudsher burgerzaken en hebben daar voor gekozen, niet voor publiekszaken. Hier ligt een rol voor de projectleider om die weerstand weg te nemen.

 

Taken & verantwoordelijkheden

 

 • Ondersteunen bij procesverbetering waarin de klant centraal staat
 • Regie voeren op het ontwikkelproces binnen de teams
 • Ondersteunen bij de kwaliteitsverbetering van de teams
 • Voorbeeldfunctie uitvoeren, uiteindelijk komt deze rol deels te liggen bij kwaliteit (een van de clubs binnen team Publiekszaken)
 • Coachen en begeleiden van collega’s
 • Projecten uitvoeren die samenhangen met het ontwikkelproces
 • Adviseren richting teammanager en medewerkers

 

Wanneer is de inhurend manager tevreden? Op het moment dat de teams zelf organiserend vermogen hebben, elkaar kunnen aanspreken qua taakvolwassen zijn en professioneel hun werk kunnen doen zonder dat daar continue instructie voor nodig is of iemand die meekijkt. We zoeken daarom iemand die kan coachen en begeleiden, maar ook echt in voorbeeldgedrag kan laten zien wat er als medewerker van jou verwacht wordt. Denk qua voorbeeldgedrag aan een collega aanspreken wanneer er iets mis gaat, maar ook dat de projectleider zelf een professionele uitstraling heeft en dit kan overdragen. Aan andere laten zien hoe je proactief kan meedenken. We verwachten dus van de projectleider dat hij/zij alles laat zien wat we ook van de medewerkers (gaan) vragen.

 

Waar staat het team over 1 jaar, wanneer de projectleider de opdracht afrondt? Dan kunnen de medewerkers zelfstandig werk uitvoeren zonder instructie, regelen ze de werkverdeling met elkaar, spreken ze elkaar aan, hebben ze een professionele uitstraling richting de klant, weten ze dat ze visitekaartje zijn van de gemeente en kunnen ze hierin zelf beslissingen nemen (concreet voorbeeld: niet aan de teammanager vragen of ze een korte broek aan mogen). De medewerkers van de club kwaliteit zijn dat de verbinders tussen de verschillende clubjes binnen de teams. Nu verstopt kwaliteit zich nog een beetje terwijl ze vooral een vooruitgeschoven post moeten zijn. Er zit wel al ontwikkeling in, maar die moet doorgezet worden.

 

Functie-eisen

 • Je bent ontzettend enthousiast om bij ons aan de slag te gaan. Je hebt een flexibele en resultaat- en klantgerichte instelling. Dienstverlening zit in je bloed, je denkt vanuit de klant en hier pas je de nodige ontwikkelingen op aan. Je kan communiceren als de beste en je staat stevig in je schoenen.
 • Qua persoonlijkheid kun je het beste omschreven worden als toegankelijk, organisatiesensitief, flexibel, daadkrachtig en enthousiast! Je haalt energie uit het coachen, begeleiden en ontwikkelen van collega’s. Je geeft hierin het goede voorbeeld en werkt vanuit vertrouwen.
 • Je hebt kennis en ervaring van procesmanagement en projectmatig werken
 • Je hebt aantoonbare ervaring met kwaliteitsverbetering en kwaliteitsbewaking
 • Je hebt kennis en ervaring met kwaliteitssystemen en structuren.
 • Recente kennis en ervaring in het vakgebied publiekszaken is een pré.
 • Je beschikt over een HBO/WO werk en denk niveau.
 • Ervaring met Lean methodiek is een pré. Een aantal medewerkers uit het team is hier ook in gecertificeerd dus dan spreek je dezelfde taal, maar het is geen harde eis.

 

We zoeken nadrukkelijk niet iemand met bepaalde specifieke werkervaring of achtergrond. Het is mooi meegenomen als je ervaring hebt in publiekszaken want dan begrijp je waar het over gaat, maar dit is geen vereiste. Het maakt ook niet uit of je ervaring hebt bij een gemeente of juist vanuit het bedrijfsleven komt. Van belang is dat je ervaring hebt met projectmatig werken en dat je qua type persoon geschikt bent voor deze klus. Dus in staat om de medewerkers te coachen, het team naar een hoger zelf organiserend niveau te brengen en vanuit voorbeeldgedrag anderen te inspireren en te ontwikkelen.

Soortgelijke projecten

+ Bekijk alle projecten