Je kunt je via Gemeenteprojecten alleen als ZZP'er en op persoonlijke titel voor deze freelance (interim) opdracht inschrijven. Belangrijk: ZZP = eenmanszaak of BV met DGA, andere vormen zoals VOF, Stichting, Maatschap, etc. kunnen niet! Het is ook niet de bedoeling rechtstreeks met de gemeente contact op te nemen (dit op uitdrukkelijk verzoek van de gemeenten zelf).

Gemeenteprojecten

Freelance strategisch communicatieadviseur (ZZP)

Geplaatst 17 nov. 2021
Project ID: YIS 9104664
Plaats
Helmond
Uren
36 uur/week
Periode
4 maanden
Start: 1 dec. 2021
Einde: 31 mrt. 2022
Tarief
Onbekend

Sollicitatie deadline: 24-11 12:00

Startdatum inzet: 1-12-2021

Einddatum inzet: 31-3-2022

Uren per week: 36,00

 

De uitdaging

Als Strategisch Communicatieadviseur ben je een belangrijke adviseur van de programmamanagers. Samen met collega’s integraal bedenken, opzetten en uitvoeren van hoogwaardige (interne en externe) communicatieactiviteiten rondom de prioritaire Strategische Agenda van de gemeente Helmond.

 

Je signaleert relevante ontwikkelingen binnen en buiten de gemeentelijke organisatie. Waar liggen kansen? Waar schuilen risico’s? Hoe krijgen we een besluit zo voor het voetlicht dat we de bedoeling goed duidelijk maken richting de stad en dat het de positionering van Helmond ten goede komt? Door deze unieke rol ben je bij heel veel dossiers betrokken. Collega’s uit de ambtelijke organisatie weten je makkelijk te vinden. En jij hen. Immers: achter alle communicatie schuilt een inhoudelijk verhaal. En tegelijkertijd kan geen inhoudelijk verhaal zonder een goede vertaling naar de buitenwereld. Naast de sparringpartner ben je ook de rest van je werkweek met communicatie, profilering en het ‘vertellen van onze boodschap’ bezig.

 

De Strategisch Communicatieadviseur bedenkt strategieën, zowel voor de korte als voor de lange termijn. Jij brengt hierbij nieuwe en innovatieve ideeën in. Jij weet, samen met de bestuursadviseurs (de eerste adviseurs /klankborden) van de collegeleden, hoe dossiers in de samenleving moeten landen. Daarvoor bereid je persgesprekken voor, maar schakel je ook informeel met journalisten. Daarvoor schrijf je speeches en neem je filmpjes op. En daarvoor weet je vooral goed te balanceren tussen de strategie en de operatie. Immers, succesvolle communicatie is zowel denken als doen.

 

Jouw werkweek

Op maandag staat je agenda vol met overleggen. Je schuift aan bij het overleg met de wethouders van de programma’s waar je voor werkt, en bedenkt samen met de verschillende programmamanagers welke doelen voor de komende tijd moeten worden behaald. Ondertussen moet je ook snel met de woordvoerder schakelen, vanwege die pittige vragen over het Centrum. De dinsdag is een uitgelezen kans om plannen uit te werken, strategieën op te stellen en te werken aan je contacten binnen én buiten de organisatie. Het college van B&W vergadert vandaag, wat betekent dat jij in relatieve rust kan werken aan de ontwikkeling van een communicatiestrategie. Wel staat er vanavond een commissievergadering over de Digitale Stad op de agenda: belangrijk om die politieke discussie goed te volgen! Deze woensdag komen collega’s van de provincie Noord Brabant op bezoek. Samen met hen werken we aan een strategie om Helmond als Stad van Slimme Mobiliteit beter op de kaart te zetten. Op de Automotive Campus ontvang je hen en bezoek je ook het kantoor van het innovatieve Lightyear. Eén van dé toekomstige parels van Helmond. Die mogen niet in onze communicatiestrategie ontbreken.

Elke eerste donderdag van de maand organiseren we het Strategische Café, een prachtige manier om de collega’s kennis te laten maken met onze Strategische Programma’s. Jij presenteert dit overleg en laat de wethouder, programmamanager en enkele partners uit de stad vertellen welke sprongen we hebben gemaakt. Natuurlijk leidt dit event tot nieuwe afspraken en een verdere invulling van je agenda. Op vrijdag staat er een brainstorm met het totale programmamanagement gepland. Daarin nemen we door hoe we het Verhaal van de Stad richting de buitenwereld kunnen wegzetten. Het is ook een ideale dag om je bellijst en e-mails weg te werken. Zaterdag en zondag. Weekend! Vrij? Ja, grotendeels wel. Maar natuurlijk verslind je dit weekend de kranten. Zowel de regionale als de landelijke. Want dat is toch wel de belangrijkste voorwaarde voor de adviseur die we zoeken: je laat je niet verrassen, nee, je bent goed op de hoogte en verrast ons!

Requirements:

 

De ideale collega

“Als NRC Handelsblad op zaterdag een scoop over Helmond heeft, ben jij de eerste die het weet. En als je binnen 4 uur – nee, correctie 2 uur - een presentatie voor de wethouder van jouw programma gereed moet hebben draai jij daar je hand niet voor om, en maak je daarbij goed gebruik van de inhoudelijke kennis van je collega’s. Ondertussen staat dat beleidsstuk dat je deze week voorbij zag komen ook bovenaan je prioriteitenlijst want daar moet een communicatiestrategie op komen. Vanzelfsprekend raakt het beleidsstuk meerdere programma’ s dus leg je daartussen vandaag nog de verbinding. Ja, we vragen veel. Maar deze functie is het waard. Politiek-bestuurlijke sensitiviteit is voor jouw geen term, maar een manier waarop jij je werk invult. Je schakelt snel. Tussen mensen en tussen dossiers. Je hebt oog voor de bestuurlijke verhoudingen, maar durft – zeker in een vertrouwd gezelschap – ook tegenwicht te bieden en out of the box te adviseren. Werken voor de gemeente zie je als een uitdaging. Vanwege de veelheid aan opgaves, maar ook omdat je het mooi vindt een bijdrage te leveren aan de maatschappij.

 

Over gemeente Helmond

Werken bij de gemeente Helmond betekent werken bij een organisatie die zich continu ontwikkelt en boordevol ambitie zit. Dat moet ook, want, ook al zijn in gemeente Helmond mooie dingen bereikt, de samenleving verandert. Helmond is een stad in beweging. Natuurlijk heeft de gemeente nog steeds veel te maken met regelgeving die moet worden gehandhaafd, maar in veel gevallen is er ruimte om samen met anderen tot oplossingen te komen. Het standaard antwoord is niet ‘Nee, mits’, maar ‘Ja, tenzij’.

 

Er wordt met trots gewerkt vanuit verbinding, vertrouwen en waardering. Een integrale benadering met vernieuwende en innovatieve ideeën.

 

Je kunt je via Gemeenteprojecten alleen als ZZP'er en op persoonlijke titel voor deze freelance (interim) opdracht inschrijven.

 

Soortgelijke projecten

+ Bekijk alle projecten