Je kunt je via Gemeenteprojecten alleen als ZZP'er en op persoonlijke titel voor deze freelance (interim) opdracht inschrijven. Belangrijk: ZZP = eenmanszaak of BV met DGA, andere vormen zoals VOF, Stichting, Maatschap, etc. kunnen niet! Het is ook niet de bedoeling rechtstreeks met de gemeente contact op te nemen (dit op uitdrukkelijk verzoek van de gemeenten zelf).

Gemeenteprojecten

Freelance secretaris bezwaarschriftencommissie sociaal domein (ZZP)

Geplaatst 11 nov. 2021
Project ID: YIS 9104193
Plaats
Helmond
Uren
28 uur/week
Periode
6 maanden
Start: 9 nov. 2021
Einde: 1 mei 2022
Tarief
Onbekend

Sollicitatie deadline: 19-11 11:00

Deze functie wordt gewaardeerd in schaal 10/11

 

Description: 
Wij zijn op zoek naar een juridisch adviseur die naast het werk als secretaris van de bezwaarschriftencommissie, andere juridische procedures kan begeleiden. Je werkt niet alleen, maar in een enthousiast team samen met de vak afdelingen en met een deskundige commissie. Een stevige basis op de genoemde rechtsgebieden is echt wel nodig om dit ook voor jou tot een succes te maken. 

Binnen Helmond willen en moeten we natuurlijk voldoen aan wet- en regelgeving. Zeker het fysiek domein is behoorlijk in beweging. Vanuit Bestuurs- Juridische Ondersteuning (BJO) houden wij dit kader in de gaten. BJO ondersteunt de vak afdelingen, het bestuur en de directie in het bereiken van haar bestuurlijke en ambtelijke doelen.


De uitdaging
Als secretaris van de onafhankelijk (externe) bezwaarschriftencommissie kamer II ben je verantwoordelijk voor het zelfstandig behandelen van bezwaarschriften (o.a. Wet maatschappelijke ondersteuning, Jeugdwet, Participatiewet voor zover het betreft het onderdeel bijzondere bijstand en Wet Schuldhulpverlening, Cultuur, Onderwijs, Burgerzaken, Leerlingenvervoer en Incidentele subsidiezaken). Daarnaast ben je als juridisch adviseur de WOB- coördinator en –specialist binnen gemeente Helmond. Bovendien begeleid je waar nodig juridische procedures.

Een mooie omschrijving, maar wat ga je dan doen? We laten graag de collega zelf aan het woord: Wat houdt de functie in? Wat moet je leuk en belangrijk vinden? Waar moet je je vooral niet aan storen? 

Juridisch adviseur aan het woord: 
Als secretaris van de bezwaarschriftencommissie ondersteun je de (externe) leden van de bezwaarschriftencommissie. Je bent vooral casus gericht bezig. Je verzorgt de bezwaarprocedure van begin tot eind. Dit doe je niet alleen, daarbij word je geholpen door een collega die jou administratief ondersteunt. Je moet dan denken aan het registreren van de ontvangen bezwaarschriften, het toetsen van de ontvankelijkheid van het bezwaarschrift, het verzorgen van de uitnodigingen voor de hoorzitting, het gereedmaken van de dossiers, ervoor zorgen dat alles netjes in het registratiesysteem komt te staan, het bewaken van de termijnen enz. We werken met de systemen Octopus en Djuma.

Je bent bij de hoorzittingen en de beraadslagingen van de commissie. Je werkt de conceptadviezen uit. Als de commissie het advies heeft vastgesteld, leg je dit voor aan het bestuursorgaan. Je maakt daarbij een voorstel en een concept besluit. Het bestuursorgaan (meestal  het college) neemt een besluit op het ingediende bezwaar. Je draagt met je collega zorg voor verzending van het bezwaar. Daarbij koppel je de adviezen van de commissie terug aan de vak afdeling en bepaalt met hen de lessons learned en draagt actief bij aan kwaliteitsverbetering in toekomstige besluitvorming.
De commissie stelt elk jaar een jaarverslag op over de bezwaren. Jij doet hiervoor de aanzet en maakt het concept jaarverslag. Daarnaast behandel je binnenkomende WOB-verzoeken. Deze zijn vaak heel breed geformuleerd. Aan jou de taak om in overleg met de indiener de juiste scope van het verzoek te bepalen en de bij de verschillende organisatieonderdelen/collega’s de benodigde informatie op te halen, bundelen en door te spelen aan de indiener.’
 

De ideale kandidaat
Je beschikt over een afgeronde universitaire opleiding en hebt aantoonbare juridische kennis van en werkervaring met formele wetgeving op het gebied van het fysiek domein, waaronder  Omgevingsrecht, APV, handhaving en bijzondere wetten. Daarnaast heb je juridische kennis van Awb, WOB en de gemeentewet. 
Ben je goed in en word je blij van het analyseren van een juridisch vraagstuk, het toepassen van wet- en regelgeving en het vinden van relevante jurisprudentie? Kun je bovendien helder communiceren, mondeling en op papier? En weet je om te gaan met verschillende belangen? Wij zijn op zoek naar een ervaren kandidaat op WO-niveau, met ruime juridische kennis op het gebied van Participatiewet, WMO- en Jeugdwet én juridische kennis van de Awb, Wob en gemeentewet. 

Passen wij bij jou….?
Je komt te werken voor Helmond: een stad in beweging. Er heerst een hands on mentaliteit. Binnen de gemeente is plaats  voor creatieve en vernieuwende mensen, mensen met lef. Bovendien is de gemeentelijke organisatie volop bezig om invulling te geven aan een nieuwe manier van werken. Plannen worden gemaakt op basis van interactie met inwoners, organisaties en groepen uit de samenleving. De focus ligt meer en meer op de doelen en veel minder op regels en systemen.
Werken bij de Gemeente Helmond betekent werken bij een organisatie die zich continu ontwikkelt en boordevol ambitie zit. Dat moet ook, want, ook al zijn voor de stad mooie dingen bereikt, de samenleving verandert. Helmond is een stad in beweging. Het standaard antwoord is niet ‘Nee, mits’, maar ‘Ja, tenzij’. 

Er wordt gewerkt met trots vanuit verbinding, vertrouwen en waardering. Een integrale benadering met vernieuwende en innovatieve ideeën. 

 

Soortgelijke projecten

+ Bekijk alle projecten